petek, 25. marec 2011

Oskrba čebel v pomladanskem času

To je bila seveda glavna tematika predavanja, ki smo ga izvedli v sodelovanju z javno svetovalno službo ČZS, katero je zastopal g. Franc Podrižnik v torek 15. marca v kletnih prostorih podružnične Osnovne šole Frana Kocbeka v Bočni.

Predavanje je bilo več kot zanimivo
Kljub temu, da ima večina naših čebelarjev že veliko izkušenj pri oskrbi čebel v pomladanskem času se je predavanja udeležilo 17 lokalnih čebelarjev, kar je za naš obseg delovanja lepa udeležba. Pri tovrstnih predavanjih se moramo zavedati, da kljub našim bogatim izkušnjam ni nič narobe, če se udeležimo predavanja, ki opisuje metode priprave čebeljih družin za uspešen zagon v pomladanskem času.
Včasih potrebujemo samo opombo za kakšno stvar, ki nam je ušla iz glave ali pa enostavno iščemo inovativne pristope, ki bi dvignili učinkovitost našega dela.

g. Franc Podrižnik
Predavatelj g. Podrižnik je opravil več kot odlično delo, saj je zelo nazorno predstavil najpomembnejše faze oskrbe in priprave čebelje družine na začetek sezone. Predavanje je bilo izvedeno v sodobnem načinu, ki vključuje aktivno udeležbo čebelarjev in tako popestri celotno vsebino. Med drugim smo slišali, kako preverimo obseg prezimljene čebelje družine brez večjega, stresnega posega (sledenje preko podnice), kako poskrbeti za sterilno orodje, kdaj je odločilni trenutek, če želimo imeti najmočnejše družine v obdobju paše (40 dni prej) in ogromno drugih praktičnih nasvetov.

Če smo povsem odkriti je obseg takšnega predavanja (oskrba čebel v pomladanskem času) iz teoretičnega vidika preobsežen za samo eno predavanje, saj zahteva od poslušatelja več kot 100 % pozornost.
Konec koncev to sploh ni čudno, če vemo, da je od našega planiranja oskrbe čebel odvisna celotna sezona.

Tisti, ki se predavanja niste udeležili, vam ga toplo priporočam v naslednjem letu. 

Ni komentarjev: