sobota, 13. november 2010

Zimsko zatiranje varoje 2010

Izkoristite vikend pred nami in opravite zimsko zatiranje varoje v odličnih pogojih. Temperatura zraka je nad 12 stopinj celzija. Vikend, ki je za večino dela prost dan pa je odlična priložnost za zimsko zdravljenje čebel brez hitenja.

Mesec november nam je za razliko od prejšnjih let, letos ponudil odlične pogoje za vse čebelarje, ki zdravimo čebele z oksalno kislino. Zdravljenje se lahko izvede s škropilko (ista kot za roče samo, da mora biti čista, brez kemikalij) ali pa z injekcijo, ki je prilagojena za dodajanje kisline.
Tisti, ki imamo manjše število panjev se rajši odločimo za zdravljenje s škropilko, saj je to tudi bolj učinkovito.
Zimsko zatiranje varoje 2010
Kljub temu, da že večina pozna pravila zdravljenja bi vseeno opozoril, da pred začetkom nujno preverite količine in razmerja oksalne kisline in ne pozabiti na obvezno uporabo zaščitnih sredstev (rokavice, očala ...). Priporočeno je, da se prostor zrači med zdravljenjem, vaša pluča vam bodo hvaležna.

sreda, 10. november 2010

Vabilo na 6. Ambroževo mašo

Čebelarska družina Gornji Grad vabi v nedeljo 5. 12. 2010 ob 10.00 vse čebelarje in ljubitelje čebel, da se udeležijo že 6. Ambroževe maše (pod okriljem ČDGG), ki bo tudi letos potekala v Novi Štifti v romarski cerkvi Marije Zvezde (lokacija).
Ambroževa maša v Novi Štifti (foto: Marija Lebar)
 Zahvalna maša se izvaja v počastitev zavetnika čebelarjev in čebel Sv. Ambroža.

Po maši sledi družabno srečanje ob domačih dobrotah, zato je udeležba več kot zaželjena.

Zaželjeno je tudi, da se čebelarska društva maše udeležijo s svojimi prapori.

Še ne poznaš Ambroževe maše?
Preveri foto utrinke iz lanskega leta:
- maša 2009