sobota, 28. julij 2012

25. Čebelarski praznik Gornji Grad

Za nami je že 25. Čebelarski praznik Gornji Grad, ki je tako kot vsako leto tudi letos presenetil marsikoga. Izzivov je bilo več kot dovolj. Čeprav nam je letos malce vreme spremenilo načrte se nismo pustili in praznik izpeljali od začetka pa do konca.

Skupinska čebelarska slika
Žal je letos manjkala povorka z več vozovi iz različnih društev, smo pa lahko v nadaljevanju zato videli pestro predstavitev čebeljih pridelkov in kulturnega dela (pevci in godci iz Slovenije in tujine). Poleg čebelarske predstavitve je bila letos novost peka palačink z medenim namazom. Slednjih so bili najbolj veseli vsi otroci, ki so se udeležili prireditve. 

Kot že rečeno nas tudi slabo vreme letos ni pregnalo, saj smo imeli 2 šotora in čebelarski šank. Pri čebelarskem šanku so obiskovalci degustirali 5 različnih medov:
- gozdni,
- hojev,
- akacijev,
- lipov in 
- kostanjev.

Poleg različnih vrst in različic medu smo predstavili še propolis, cvetni prah, medico in medeni liker.

Pri organizaciji gre seveda zahvala tudi Turističnem društvu Gornji Grad brez katerega praznik zagotovo ne bi bil isti. Tako kot vedno se marsikaj lahko izboljša in z malo več lokal patriotizma bomo že naslednje leto organizirali še boljši Čebelarski praznik Gornji Grad. 

ponedeljek, 23. julij 2012

Dan odprtih vrat in predstavitev čebelarstva na Menini planini

Dan odprtih vrat 

Gornjegrajski čebelarji smo se v soboto 23. 6. pridružili vse slovenski čebelarski akciji Dan odprtih vrat čebelarskih društev. V ta namen smo pripravili stojnico v središču Gornjega Grada in pri dveh čebelarjih omogočili prikaz čebelarskih opravil v živo. Odziv občanov in mimoidočih na stojnici je bil večji kakor odziv pri prikazu opravil, čeprav smo akcijo izvedli v času občinskega praznika in dogodek seveda tudi objavili v občinskem glasilu.

Dan Menine 

Dva dni kasneje, v ponedeljek 25. 6. smo imeli čebelarji na pobudo Planinskega društva Gornji Grad predstavitev še na Menini planini. Mimoidoči so si lahko poleg pridelkov ogledali tudi opazovalni panj, ki je bil prava atrakcija predvsem za otroke.
Ker smo prepričani, da je vsaka takšna predstavitev čebelarstva koristna tako za čebelarje kot za občane bomo v prihodnje zagotovo nadaljevali s tovrstnimi promocijami.