četrtek, 8. december 2011

Zaključek leta 2011

Od zadnje objave je minilo že nekaj časa, zato bo ta objava namenjena pregledu v drugi polovici leta 2011.

Kaj smo počeli v tem času?

V mesecu juliju smo v sodelovanju s Turističnim društvom Gornji Grad pod streho spravili že 24. Čebelarski praznik. Po pravici povedano so bila letos različna mnenja glede organizacije (kar je prav) in vsi smo se strinjali, da se vedno lahko organizira še bolje.

Kdor ni pohitel je imel težavo v juliju.
Nas pa je pozitivno presenetila letošnja čebelarska paša, ki je bila več kot odlična. Nekateri so imeli v drugi polovici julija težave s trdenjem hojevega medu, a kot ponavadi pravimo, to so bolj sladke skrbi. Piko na i je preprečilo poletno zatiranje varoje, ki smo ga letos opravljali večinoma s sredstvom na osnovi timola - Apiguardom. Kljub temu, da smo do zadnjega upoštevali strokovna navodila je prišlo do ropa pri slabših družinah in prašilčkih.Po pogovoru sodeč, nas je bilo takšnih okoli 80 odstotkov.
Spremljanje odpada varoj je takoj pokazalo, da je zatiranje v tem letu pod povprečjem, saj je odpad znašal od 10 do 35 varoj v enem tednu. Obvezno je bilo še dodatno zatiranje z mravljično kislino.

Poleg omenjenih skrbi smo imeli letos neprijetne izkušnje z nekaterimi čebelarji prevozniki, ki so pripeljali čebele na stojišče, simboličnega prispevka pa niso plačali. Dejstvo je, da so naši poverjeniki vedno dosegljivi in dnevno sporočajo donose, komisija pa se mora sestati, da potrdi dovoz in lokacijo, zato je prispevek v višini 1 € zanemarljiva investicija, tudi kadar ni prave paše.
Oktobra in novembra se seveda na področju čebelarstva ni veliko dogajalo, najbolj nas je skrbela učinkovitost poletnega zatiranja varoje, zato smo nekje do 15. novembra večinoma že vsi poskrbeli za zimsko zatiranje z oksalno kislino.
Prvo nedeljo v decembru smo sedaj že tradicionalno posvetili Ambroževi maši, za katero je vsako leto večji odziv, tudi s strani Čebelarske zveze Slovenije in sosednjih čebelarskih društev.

Kaj nas čaka v prihodnjih mesecih?

Bliža se Občni zbor na katerem bomo med drugim izbrali nov logotip društva in nadgradili področje podeljevanja priznanj.

Pred tem pa v imenu vseh čebelarjev želim, Srečno, zdravo in medeno leto 2012!