nedelja, 12. avgust 2012

V Bočni posadili ajdo

Če bi prebrali zgornji naslov samo par deset let nazaj bi verjetno zelo začudeno gledali. Za čebelarje oziroma čebele je danes kruta resnica, da se ajda seje le tu pa tam. Letos imajo v Bočni čebele srečo, da so se nekateri kmetje odločili posejati ajdo. Ajda se nahaja na polju pred Kropo in je na odlični lokaciji tudi za čebele, ki prihajajo iz Otoka.
Ajda v Bočni.
Ajda (Fagopyrum esculentum) ni odličen vir hrane samo za čebele ampak ima več prednosti tudi za kmeta, ki jo posadi. Medovita ajda sicer ni najboljša odločitev v primeru kadar želi nekdo dobiti čim več ajdove moke, je pa kljub temu odlična odločitev za kolobarjenje in za ekološko pridelavo. Ajda je nezahtevna za obdelavo, saj ima zelo malo bolezni in malo škodljivcev zaradi katerih bi bilo potrebno uporabiti kemijska sredstva.
Čebela na ajdi.
Setev ajde v letu 2013
Neuradno lahko že danes naznanimo, da se bomo gornjegrajski čebelarji aktivno zavzeli v letu 2013 k čim večjemu zanimanju za setev ajde. Po vzoru Čebelarskega društva Kokarje iz leta 2011 bomo delali na tem, da bomo pridobili čim več sredstev za nakup medovite ajde, ki se bo posadila v bližini gornjegrajskih čebelarjev (v Gornjem Gradu, Novi Štifti in Bočni).