sobota, 12. maj 2012

Apimell Piacenzaexpo 2012

V začetku aprila je hitro in spontano padla odločitev za ogled mednarodnega čebelarskega sejma Apimell Piacenzaexpo 2012. V nedeljo 4. marca smo se ga udeležili štirje čebelarji naše družine, Marjan, Matej, Marko in Aleš.

Apimell 2012
 Na pot smo se odpravili z mešanimi občutki, seveda v pozitivnem smislu. Ker smo se ga prvič udeležili nismo točno vedeli, kaj lahko pričakujemo. No, po pravici povedano je bil prvi občutek, ko smo stopili v halo popolno razočaranje. Zagledali smo polno ponudnikov vrtnarske opreme in njim podobnih razstavljalcev in hitro iskali prve čebelarje. Razočaranje se je kaj hitro spremenilo v pozitivno vzdušje, saj se je izkazalo, da je prvi del sejma uvod v čebelarski del.

Vzeli smo si čas in si podrobno ogledali vse ponudnike čebelarske opreme. Poleg velikosti sejma lahko v primerjavi s Slovenijo rečem, da je bila ponudba tehnologije bistveno drugačna. Vedeli smo, da AŽ panjev ne bo, niti približno pa si nismo predstavljali, da bo samo do nekje 10 odstotkov ponudbe nakladnih panjev. Večina opreme je temeljila na panjskih sistemih, ki jih čedalje bolj uporabljajo v Italiji in Franciji (Dadan-Blat, Warre, BeeBox ...). Druga velika razlika je bila v ponudbi panjev iz umetnih materialov, če imamo v Sloveniji 95 odstotkov ponudbe v leseni izvedbi, je bilo na sejmu Apimell 2012 teh samo polovica, druga polovica pa iz umetnih materialov.

Na sejmu smo obiskali tudi 3 razstavljalce iz Slovenije, vsi so po pogovoru povedali,da so zadovoljni z obiskom in prodajo.

Lahko rečem, da so Italijani res mojstri v organiziranju tovrstnih dogodkov, poleg čebelarske ponudbe je bila še ena hala s pestro kulinarično ponudbo. Zagotovo lahko rečem, da je sejem za tiste, ki iščete drugačnost, vreden ogleda. Cena vstopnice je bila 7 €.

Galerija fotografij