petek, 25. marec 2011

Oskrba čebel v pomladanskem času

To je bila seveda glavna tematika predavanja, ki smo ga izvedli v sodelovanju z javno svetovalno službo ČZS, katero je zastopal g. Franc Podrižnik v torek 15. marca v kletnih prostorih podružnične Osnovne šole Frana Kocbeka v Bočni.

Predavanje je bilo več kot zanimivo
Kljub temu, da ima večina naših čebelarjev že veliko izkušenj pri oskrbi čebel v pomladanskem času se je predavanja udeležilo 17 lokalnih čebelarjev, kar je za naš obseg delovanja lepa udeležba. Pri tovrstnih predavanjih se moramo zavedati, da kljub našim bogatim izkušnjam ni nič narobe, če se udeležimo predavanja, ki opisuje metode priprave čebeljih družin za uspešen zagon v pomladanskem času.
Včasih potrebujemo samo opombo za kakšno stvar, ki nam je ušla iz glave ali pa enostavno iščemo inovativne pristope, ki bi dvignili učinkovitost našega dela.

g. Franc Podrižnik
Predavatelj g. Podrižnik je opravil več kot odlično delo, saj je zelo nazorno predstavil najpomembnejše faze oskrbe in priprave čebelje družine na začetek sezone. Predavanje je bilo izvedeno v sodobnem načinu, ki vključuje aktivno udeležbo čebelarjev in tako popestri celotno vsebino. Med drugim smo slišali, kako preverimo obseg prezimljene čebelje družine brez večjega, stresnega posega (sledenje preko podnice), kako poskrbeti za sterilno orodje, kdaj je odločilni trenutek, če želimo imeti najmočnejše družine v obdobju paše (40 dni prej) in ogromno drugih praktičnih nasvetov.

Če smo povsem odkriti je obseg takšnega predavanja (oskrba čebel v pomladanskem času) iz teoretičnega vidika preobsežen za samo eno predavanje, saj zahteva od poslušatelja več kot 100 % pozornost.
Konec koncev to sploh ni čudno, če vemo, da je od našega planiranja oskrbe čebel odvisna celotna sezona.

Tisti, ki se predavanja niste udeležili, vam ga toplo priporočam v naslednjem letu. 

nedelja, 20. marec 2011

Kočno - novi/prvi društveni prostor

Pa smo ga le dočakali. Po več kot 20 letih smo gornjegrajski čebelarji dobili svoj prostor, kjer bomo lahko opravljali svoje delo. Do sedaj smo redne seje izvajali v gostinskih prostorih, saj je to bil edini prostor, kjer smo se v večjem številu lahko zbrali.

Sejna soba kot se šika
Težko je verjeti a dejstvo je, da v vseh teh letih, kljub večkratnim poizkusom za različne možnosti ni bilo pravih ušes, ki bi nam prisluhnile in nam namenile skromni prostor za redne seje in shrambo društvenih dokumentov.

Tokrat nam je uspelo dobiti kletne prostore v Osnovni šoli Bočna, kjer si jih delimo še z drugimi društvi. Prostori so razdeljeni na hodnik, sejno sobo (največji prostor) in manjšo pisarno, kjer so tudi omare za razno dokumentacijo. Prostori so bili pred nekaj leti na novo obnovljeni tako, da smo lahko več kot zadovoljni.
Čebelarski kotiček.
Čebelarji smo že opremili svoj kotiček v sejni sobi za kar se v društvenem imenu zahvaljujem prav vsem, ki ste tako ali drugače pomagali pri realizaciji opremljanja. Zahvaljujemo se tudi občini Gornji Grad, ki nam je v prvi vrsti omogočila, da se vselitev. 

Ob tej priliki pozivam vse čebelarje ČD GG, ki imate v posesti kakšno starejšo sliko, ki bi bila zanimiva za naš kotiček in ste jo pripravljeni podariti v društven namen, da se javite enemu izmed vodstvenih članov (kontakt).

Glede na naše planirane aktivnosti sploh ne dvomimo, da prostor ne bi bil izkoriščen.